Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Υγείας-Πρόνοιας : Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υγείας – πρόνοιας καταγγέλλει την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή και οι οικογένειες των παιδιών – ενηλίκων με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, μετά την άκρως αιφνιδιαστική απόφαση τους να επιβάλλουν την ένταξη της ειδικής αγωγής στον ΕΟΠΥΥ, που σημαίνει κόφτης και κλειστοί προϋπολογισμοί, κατ’ επιταγή των μνημονίων και με μοναδικό στόχο την συρρίκνωση των ήδη χαμηλών πόρων που διατίθενται στον τομέα της υγείας και πρόνοιας.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με δηλώσεις της δια στόματος Πολάκη, μετά την μαζική και μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συλλόγων εργαζομένων και πλήθους γονέων παιδιών κι ενηλίκων με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες την Δευτέρα στις 16 Γενάρη έξω από το Υπουργείο Υγείας και την πορεία τους προς τη Βουλή, παρέμεινε αμετακίνητη στην εκπλήρωση των μνημονιακών στόχων της για την κατακόρυφη μείωση των δαπανών υγείας και πρόνοιας αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ολοκληρωτική απουσία του κοινωνικού προσώπου της παρούσας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δήλωσε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός του 2017 θα είναι 60 εκατομμύρια ευρώ, όταν πέρυσι τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν 109 εκατομμύρια, μιλάμε δηλαδή για 45% μείωση.

Ο αναπληρωτής Υπουργός «αγνοώντας» ότι ακόμα και στις εποχές προ οικονομικής κρίσης οι δαπάνες πρόνοιας ήταν σε εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ, «αγνοώντας» την διαχρονική έλλειψη δημόσιων υποστηρικτικών υπηρεσιών για παιδιά κι ενήλικες ειδικής αγωγής, μένει αμετακίνητος στην νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ να συνάψει συμβάσεις με τους παρόχους θεραπευτικών υπηρεσιών. Έτσι προοιωνίζει την ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα άτομα με βαριές αναπηρίες, το κλείσιμο μικρών κέντρων που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα εξευτελιστικά χαμηλά τιμολόγια του ΕΟΠΥΥ, με βέβαιο επακόλουθο την ανεργία εργαζομένων στην ειδική αγωγή ή την εξευτελιστική αμοιβή τους με μισθούς γαλέρας όπως επιτάσσουν ΔΝΤ και θεσμοί, το πέταγμα στον Καιάδα χιλιάδων παιδιών πανελλαδικά με άνεργους ή χαμηλόμισθους γονείς και το γεγονός ότι οι οικογένειες θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, υποκρύπτοντας σκόπιμα ότι ήταν υποχρεωμένες πάντοτε να συμβάλλουν οι ίδιες για να καταφέρουν τα παιδιά τους να έχουν εκείνες τις θεραπευτικές πράξεις που θα αυξήσουν την λειτουργικότητά τους και θα επιφέρουν ως ένα βαθμό την αυτονομία τους.
Ο κ. Πολάκης πετώντας σφαίρες εντυπωσιασμού κατά την προσφιλή του μέθοδο προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι σταματάνε το χρηματικό «πάρτυ» των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της ειδικής αγωγής, όπως το ίδιο καρπώνονταν και καρπώνονται οι μεγαλοεπιχειρηματίες στο χώρο των ιδιωτικών διαγνωστικών και λοιπών κέντρων υγείας. Ξεχνάει επιλεκτικά ο κύριος Πολάκης να πει ότι μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των συνεδριών (φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες κ.λπ) κοστολογούνταν με 1,23 ευρώ σε τιμές αποζημίωσης που έχουν κοστολογηθεί από το 1987! Γι' αυτό τα ταμεία έγραφαν συνεδρίες όλων των ειδικοτήτων, ακόμα κι αν δεν χρειάζονταν πάντα, για να βγαίνουν τα απαράδεκτα χαμηλά ποσά των 590 ευρώ ευρώ μηνιαίως για την εγκεφαλική παράλυση, 440 ευρώ για τον αυτισμό και 250 ευρώ για όλες τις άλλες κατηγορίες (που καμία σχέση με το πραγματικό κόστος των συνεδριών δεν έχουν, όταν η μία κοστίζει 35 ευρώ στα ιδιωτικά κέντρα). Ξεχνάει επιλεκτικά να πει για την κατάρρευση των δημόσιων ειδικών σχολείων, των τμημάτων ένταξης και την ανεργία χιλιάδεων εκπαιδευτικών και θεραπευτών, που αναγκάζουν τους γονείς να πληρώνουν παράλληλη στήριξη από την τσέπη τους. Ξεχνάει επιλεκτικά να πει ότι η κυβέρνηση του και το Υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν έφτιαξαν ποτέ δημόσιες δομές θεραπείας, αλλά έκαναν τις ημιδημόσιες (με καθεστώς ΝΠΙΔ) να είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο, με μείωση του προϋπολογισμού τους κατά 70% από το 2009 και με τους εργαζόμενους απλήρωτους 13-21 μήνες. Κι όσο κι αν αυτός και η κυβέρνηση του προσπαθούν να πείσουν ότι θα γίνει δικαιότερη ανακατανομή κονδυλίων η αλήθεια είναι ότι απλώς διαμοιράζουν τη φτώχεια που επιφέρει η καπιταλιστική κρίση.
Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους Κέντρων Ειδικής Αγωγής αφορούν όλους μας. Είναι η αρχή της ολομέτωπης επίθεσης του ΕΟΠΥΥ ο οποίος από το 2012 και μετά αποτελεί πρόσφορο εργαλείο στις κυβερνήσεις των μνημονίων για την δήθεν ¨εξυγίανση¨ της υπερβολικών δαπανών φαρμακευτικής και θεραπευτικής αγωγής όχι σε βάρος αυτών που με μίζες και υπερκοστολογήσεις δημιούργησαν τα ελλείμματα, αλλά σε βάρος των φτωχών λαϊκών νοικοκυριών.
Καλούμε στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές που υπαγορεύουν τα μνημόνια και υλοποιούν με ιδιαίτερο ζήλο όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
  • Ζητάμε την κατάργηση όλων των Κέντρων Ειδικής Αγωγής που δραστηριοποιούνται ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικά Δικαίου και την μετατροπή τους σε Κέντρα Δημοσίου Δικαίου.
  • Απαιτούμε την επαρκή χρηματοδότηση της ειδικής αγωγής από τον Κρατικό Προϋπολογισμό βάσει των σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων χωρίς κόφτες και claw back.
  • Κανένα παιδί ή ενήλικας να μην βρεθεί στο περιθώριο. Σταματήστε πλέον τον διαχρονικό εμπαιγμό των οικογενειών με αναπηρίες και όλων των εργαζομένων στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.
Όλοι στη νέα μαζική κινητοποίηση εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και γονέων ατόμων με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες στις 20 Γενάρη 2017, ώρα 12.00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Σταδίου 29.
Συμμετέχουμε στη δημιουργία ανοιχτού συντονιστικού γονέων κι εργαζόμενων το Σάββατο στις 17.30 στο Καφέ Μύρτιλλο, Ευσταθίου Λάμψα και Τριφυλίας (Πάρκο ΚΑΠΑΨ) Αμπελόκηποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: