Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ζήτω που καήκαμε! Μέτωπο ΓΕΝΟΠ & Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας για τη ΔΕΗ

Από: e-KOZANH
 
Δείτε εδώ:
***
– Με παραίτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου απειλεί ο Θ. Καρυπίδης εάν δεν γίνουν αποδεκτά 4 αιτήματα
Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Σε κοινό αγώνα για να ανακοπεί η πορεία κατάρρευσης της λιγινιτικής παραγωγής και της ΔΕΗ, που θα επιφέρει καίριο πλήγμα σε ολόκληρη την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, συμφώνησαν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας σε προχθεσινή σύσκεψη, στην οποία μάλιστα ο Θόδωρος Καρυπίδης δήλωσε έτοιμος για υποβολή της παραίτησής του και παραίτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, σε περίπτωση που τα τέσσερα αιτήματα στα οποία συμφώνησαν δεν γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, όπου ο πρόεδρος Γιώργος Αδαμίδης έκρουσε καμπάνα κινδύνου για επερχόμενο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της περιοχής και ορυχείων και για μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, με πρώτα θύματα τους εργολαβικούς και 8μηνίτες εργαζόμενους, εάν άμεσα δεν ανακοπεί η σημερινή κατάρρευση της λιγνιτικής παραγωγής.
Η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης, δήλωσε ο κ. Αδαμίδης, καθώς όπως τόνισε «δεν ανήκει πλέον αυτή η εταιρεία στο ελληνικό Δημόσιο» και κατηγόρησε για αντιφατικές δηλώσεις την κυβέρνηση και τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, για την πώληση του 17% του ΤΑΙΠΕΔ.
Κατήγγειλε επίσης ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις από το 2010 «να χτυπηθεί και να απαξιωθεί ο λιγνίτης παίρνει στις μέρες μας σάρκα και οστά» και ότι οι “καλοθελητές” καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να μειωθεί η συμφωνημένη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου από 32.000 ώρες σε 17.500 ώρες, «πράγμα που θα σημάνει ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου και ο ΑΗΣ Καρδιάς θα έχουν χρόνο ζωής μόνο για τους 18 επόμενους μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας στα ορυχεία που τις τροφοδοτούν με λιγνίτη.»
Να σταθούμε όμως στα 4 σημεία στα οποία συμφωνήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Θ. Καρυπίδη στη σύσκεψη της Τετάρτης, παρουσία του προεδρείου του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ, και για τα οποία ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ δήλωσε ότι ανοίγουν πλέον άλλο δρόμο στον αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ:
  • Συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον Π. Σκουρλέτη παρουσία των βουλευτών.
  • Απαίτηση για άμεση μεταφορά του 17% του ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο.
  • Διεκδίκηση του λιγνιτικού τέλους, στα πρότυπα της κατάργησης του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο.
  • Να συνεχίσει η λειτουργία των 4 μονάδων του ΑΗΣ Καρδιάς και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου για 32.000 ώρες για τα επόμενα χρόνια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν οι επενδύσεις για περαιτέρω λειτουργία.
«Χρειαζόμαστε δείγματα καλής θέλησης από τον πρωθυπουργό», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση η επικείμενη επίσκεψή του στην περιοχή για τα εγκαίνια της 5ης μονάδας «δεν θα είναι ούτε αποδεκτή ούτε επιθυμητή.» Επισήμανε μάλιστα ότι «ο κ. Καρυπίδης απείλησε με θεσμική εκτροπή, με παραίτηση των μελών της περιφερειακής διοίκησης της οποίας ηγείται εάν δεν συμβούν τα αναφερόμενα».
Ζήτησε επίσης τη στήριξη των βουλευτών της περιοχής, για τους οποίους είπε ότι δεν έκαναν ό,τι έπραξαν άλλοι βουλευτές οι οποίοι απείλησαν με παραίτηση για τυχόν πώληση των νερών. «Δεν έγινε κάτι αντίστοιχο από τους τοπικούς βουλευτές για τη ΔΕΗ, αν και ξεκάθαρα αναφέρεται στο υπερταμείο και μάς το δήλωσε και ο Τσακαλώτος, ότι υπερταμείο σημαίνει πώληση αλλά και μη πώληση.» Πρόσθεσε ότι η δέσμευσή του υπουργού ότι όσο είναι αυτός υπουργός δεν θα πωληθεί τίποτα από τις επιχειρήσεις που μπαίνουν στο υπερταμείο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα, δεν αποτελεί κάποια σοβαρή δέσμευση, γιατί ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει ο επόμενος υπουργός ή οι επόμενες κυβερνήσεις μια και η ΔΕΗ θα είναι στο υπερταμείο για τα επόμενα 99 χρόνια.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να συστρατευτούμε σε έναν κοινό αγώνα απέναντι στα συμφέροντα που επιβουλεύονται το λιγνίτη για να κρατήσουμε τη λιγνιτική παραγωγή, για να μην έχουμε βίαιη αποβιομηχανοποίηση, για να μην κλείσουν τους επόμενους 18 μήνες έξι μονάδες στην περιοχή με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους, αλλά και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και τις τοπικές επιχειρήσεις, για να μην γίνει Μαντούδι η περιοχή μας», υπογράμμισε με έμφαση ο Γ. Αδαμίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: