Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Αθλιότητα χωρίς τέλος: Ακόμη ένας τραυματισμός εργαζομένου στην καθαριότητα

  ΠΗΓΗ:Attack: Συλλογικότητα ενάντια σε επισφάλεια και ανεργία
Ενώ το παρακάτω γραφόταν, στην Ιταλία δολοφονήθηκε ένας εργάτης με διαταγές της εργοδοσίας. Η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα δεν έρχεται μόνο μέσα από νόμους. Στην πράξη ακόμα και αυτοί καταστρατηγούνται, φτάνοντας στο σημείο της δολοφονίας εργατών που αγωνίζονται. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η εργατική τάξη δίνει το αίμα της στο βωμό του κέρδους. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα-δολοφονίες στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων λόγω μέτρων προστασίας που ποτέ δεν υπήρξαν, λόγω πίεσης για αύξησης της παραγωγικότητας, δεν είναι  λίγα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των οδηγιών και των βέλτιστων πρακτικών. Αυτό είναι το μέλλον που οραματίζονται για μας, έτσι χτίζεται η ανάπτυξη που υπόσχονται.


Την Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα» στην κοινωφελή εργασία προστέθηκε στη μακρά λίστα αίματος στο βωμό του κέρδους. Αυτή τη φορά ήταν στο Δήμο Φυλής, όπου 58χρονος άνδρας ο οποίος είχε προσληφθεί στο πρόγραμμα τον προηγούμενο Μάρτη έπεσε από απορριμματοφόρο την ώρα που εκτελούσε εργασίες καθαριότητας. Δεκαέξι μέρες μετά, η κατάσταση του εργαζόμενου κρίνεται σοβαρή καθώς παραμένει σε κώμα μετά το ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι.
Δεν έχει περάσει ούτε ένας  χρόνος από τότε που και πάλι στα 5μηνα προγράμματα «ωφέλειας» γίναμε θεατές στο ίδιο μακάβριο έργο. Εκείνη τη φορά, ήταν εργαζόμενος στο Δήμο Μεγαρέων που έπεσε από το απορριμματοφόρο κι έχασε τη ζωή του.
Φτάνουν πια τα παχιά λόγια, οι ΚΥΑ και οι εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται η απασχόληση «ωφελούμενων» στα απορριμματοφόρα. Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι , δεν πρέπει να απασχολούνται σε θέσεις για τις οποίες δεν προσλήφθηκαν ή δεν έχουν εκπαιδευτεί και οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων δε γίνεται να καλύπτονται από προσωπικό με πεντάμηνα και ανάθεση σε εργολάβους. Ειδικά οι υπηρεσίες καθαριότητας, που αποτελούν ζήτημα ζωής, περιβάλλοντος και υγείας για όλους μας, επιβάλλεται να καλύπτονται από μόνιμο κι εκπαιδευμένο προσωπικό και όχι από 5μηνους ή 8μηνους εργαζόμενους που δουλεύουν με μισό μισθό, σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς και αντιμετωπίζονται σαν παιδιά για όλες τις δουλειές.
Τα παραπάνω έρχονται να διαψεύσουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο τις υποσχέσεις της υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου περί εύρυθμης λειτουργίας των Δήμων με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που -δήθεν- θα καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς με ταυτόχρονη κάλυψη των αναγκών των ανέργων. Φαίνεται ξεκάθαρα πως το μόνο που καταφέρνουν είναι  να υποκαθιστούν ανάγκες μόνιμου προσωπικού με επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, παρατείνοντας ουσιαστικά το πρόβλημα.
Με αφορμή λοιπόν και τον νέο γύρο προγραμμάτων «ωφέλειας» για τους 34 Δήμους-θύλακες  υψηλής ανεργίας αναρωτιόμαστε… Πόσο ακόμη αίμα πρέπει να χυθεί για να γίνει αντιληπτό ότι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας αναπόφευκτα οδηγούν σε εργατικά «ατυχήματα»Πότε θα καταλάβουν επιτέλους πως η ανακύκλωση  «ωφελούμενων» οδηγεί σε εργαζόμενους δεύτερης ταχύτητας που δεν έχουν προσαρμοστεί στις συνθήκες της εκάστοτε υπηρεσίας και κινδυνεύουν; Εργαζόμενους που καλούνται να καλύψουν μόνιμες ανάγκες αλλά στην πραγματικότητα τρέχουν να «βουλώσουν τρύπες» και πριν αφομοιωθούν ομαλά μετακινούνται σε διάστημα λίγων ημερών από την μια υπηρεσία στην άλλη;
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά και σε αυτήν και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι γνωστά από τα αιτήματα των σωματείων και των συλλογικοτήτων που τα καταγγέλλουν και διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου, εκπαιδευμένου κι επαρκούς προσωπικού για όλες τις υπηρεσίες των Δήμων με κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματα τους.
Μάταια λοιπόν προσπαθούν αποκρύψουν τις ευθύνες τους με τις εγκυκλίους, τα παχιά λόγια και τις κατά καιρούς υποσχέσεις που κατοχυρώνουν για τα μάτια του κόσμου κάποια μόνο από τα αυτονόητα εργατικά δικαιώματα.
Είναι ξεκάθαρο ότι ηθικοί αυτουργοί και αρχιτέκτονες αυτών των δολοφονιών είναι η ΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο ΟΑΕΔ που θεωρούν πως λύση στην ανεργία και την φτώχεια αποτελούν κάποια τέτοια προγράμματα με εργασιακές συνθήκες που περισσότερο θυμίζουν γαλέρα. Ας σταματήσουν να περιφέρονται διαφημίζοντας την «πραμάτεια» των νέων προγραμμάτων τους κι ας απαντήσουν πως θα καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. Γιατί με ΚΟΙΝΣΕΠ, εργολάβους και κακοπληρωμένα προγράμματα «ωφέλειας»…Ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: