Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Ρατσιστική απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας


ΠΗΓΗ: elaliberta.gr
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας δηλώνει την αντίθεσή του στην παραχώρηση χώρων του σχολείου για τη διδασκαλία προσφυγόπουλων. Η ανακοίνωση του συλλόγου αποτελεί ένα κλασσικό ρατσιστικό έγγραφο, στο οποίο αναπτύσσεται με σαφήνεια μια ακροδεξιά, ρατσιστική θεωρεία. Συγκεκριμένα, ο σύλλογος επικαλείται τους εξής λόγους:

Ιατρικοί λόγοι. Επειδή τα παιδιά αυτά προέρχονται από άλλη Ήπειρο, είναι, ως εκ τούτου, φορείς ασθενειών. Επιπλέον, τα προσφυγόπουλα γίνονται διπλά επικίνδυνα, με βάση τη λογική του συγκεκριμένοιυ συλλόγου, επειδή φέρουν ψυχικά τραύματα, λόγω του πολέμου από τον οποίο γλίτωσαν.
Εκπαιδευτικοί λόγοι (και πολιτισμικοί): τα παιδιά αυτά έχουν χάσει χρονιές, λόγω του πολέμου (άρα δεν πρέπει να βρεθούν στα ίδια σχολεία με τα παιδιά του Συλλόγου, τα οποία είναι... προκομένα). Αλλά επίσης, τα προσφυγόπουλα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχουν άλλες αντιλήψεις... για τις γυναίκες. (Άραγε, ποιες είναι οι αντιλήψεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας για τα δικαιώματα των γυναικών; ή για τα δικαιώματα των LGBTQIA+ ατόμων;) Και φυσικά τα προσφυγόπουλα έχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το τρίπτυχο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, το οποίο ρητά επικαλείται η ανακοίνωση, ως κατευθυντήρια γραμμή εκπαίδευσης των παιδιών του Συλλόγου.
Η θρησκεία καταλαμβάνει σημανιτκή έκταση στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται στην ανακοίνωση. Εκτός όμως από την αντιδραστική θρησκοληψία απ' την οποία διαπνέεται αυτό το έγγραφο, εκφράζονται με σαφήνεια απόψεις που συνδέεουν τα προσφυγόπουλα με “τον θρησκευτικό φανατισμό [...] όπως αποδεικνύεται από τις φανατικές επιθέσεις σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν σκοπό να σεβαστούν, αλλά να πλήξουν την Θρησκεία μας”.
Αυτά αναφέρει σε γενικές γραμμές η ανακοίνωση.
Ισλαμοφοβία, ρατσισμός του 19ου αιώνα, αλλά και πιο σύγχρονων εκδοχών του, όπως της ναζιστικής ή της πιο πρόσφατης, πολιτιστικής/ταυτοτικής εκδοχής, θρησκευτικός φονταμενταλισμός (του τύπου που προσάπτουν στους “άλλους”), σοβινισμός, κοινωνική συντήρηση και ηθική μιας ατομικιστικής αναλγησίας. Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι πολιτιστικές αξίες τις οποίες ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας αγωνίζεται να διασώσει απέναντι στο προσφυγόπουλο που απειλεί να τις “αλλοιώσει”.
Η ανακοίνωση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: