Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Βολιβιανοί απεργοί μεταλλωρύχοι απήγαγαν και δολοφόνησαν υπουργό



Βολιβιανοί μεταλλωρύχοι απήγαγαν και ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου αναπληρωτή υπουργό ο οποίος είχε πάει για να κάνει διάλογο με διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει οδικούς άξονες εδώ και μέρες, σε ένα τελευταίο αιματηρό περιστατικό μιας επιδεινούμενης σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων του μεταλλευτικού τομέα. 
“Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο υφυπουργός μας Ροντόλφο Ιλάνες δολοφονήθηκε ωμά”, δήλωσε χθες βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Ρομέρο σε συνέντευξη Τύπου. 
Το θύμα μετέβαινε στο σημείο της διαδήλωσης, έναν σημαντικό οδικό άξονα στο Παντούρο, χωριό που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, 200 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λα Πας. Ο αναπληρωτής υπουργός είχε σταλεί από την κυβέρνηση για να πάει να διαπραγματευτεί με τους μεταλλωρύχους που αποκλείουν εδώ και μέρες κεντρικούς δρόμους σε ένδειξη της αντίθεσής τους στην πρόσφατη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. 
Χθες, οι μεταλλωρύχοι ανακοίνωσαν ότι δύο σύντροφοί τους έχασαν τη ζωή τους στις σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης. 
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο αναπληρωτής υπουργός απήχθη από τους μεταλλωρύχους, οι οποίοι και τον δολοφόνησαν. 
Ξυλοδαρμός μέχρι θανάτου 
Ο Ιλάνες “ταπεινώθηκε, βασανίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ρέιμι Φερέιρα. 
Ο Ιλάνες “ήταν πεπεισμένος ότι η συνάντηση με ορισμένους εκπροσώπους των μεταλλωρύχων θα συνέβαλε στη διεξαγωγή ενός διαλόγου με την κυβέρνηση, αλλά απήχθη από μεταλλωρύχους και οδηγήθηκε σε έναν λόφο”, διευκρίνισε ο Ρομέρο που κάνει λόγο για “πρωτοφανή εγκληματική ενέργεια”. 
Ο σωματοφύλακας του Ιλάνες, του οποίου το όπλο εκλάπη, κατάφερε να διαφύγει και νοσηλεύεται στη Λα Πας. 
“Προσπαθούμε πρώτα να πάρουμε τη σορό του Ιλάνες μέσω του διαλόγου”, ανακοίνωσε ο Φερέιρα διαψεύδοντας ότι έστειλε στρατιώτες για να ψάξουν τη σορό του αναπληρωτή υπουργού. “Εκατό με 120 άνθρωποι συνελήφθησαν” και “οι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί. Η πράξη αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη, θα έχει ποινικές κυρώσεις”, προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες είναι “βαθιά συγκλονισμένος”. 
Πέντε εισαγγελείς εστάλησαν στο σημείο όπου σημειώθηκε το περιστατικό, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας Ραμίρο Γκερέρο. 
Ο Ροντόλφο Ιλάνες, ένας 56χρονος ποινικολόγος, είχε τοποθετηθεί στη θέση του αναπληρωτή υπουργού τον Μάρτιο και επρόκειτο να έχει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση αυτή με τους μεταλλωρύχους. 
Εδώ και μέρες, οι μεταλλωρύχοι αποκλείουν διάφορους κεντρικούς δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού δικαίου που προβλέπει, κυρίως, τη δημιουργία συνδικάτων στους συνεταιρισμούς μεταλλωρύχων, κάτι που οι τελευταίοι αρνούνται. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι κάτοχοι δικαιωμάτων εκχώρησης μεταλλείων επιδιώκουν στην πραγματικότητα να νοικιάζουν σε ιδιωτικές και ξένες εταιρίες τα δικαιώματα αυτά, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. 
Τις τελευταίες τρεις ημέρες, συμπλοκές μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών σημειώθηκαν στο κέντρο της χώρας, στην Κοτσαμπάμπα. Περίπου είκοσι αστυνομικοί τραυματίστηκαν και δύο μεταξύ αυτών εξακολουθούν επισήμως να θεωρούνται θύματα απαγωγής.

Πηγή:mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: