Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ, Η ΔΕΗ, ΟΙ ΑΠΕ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΝ "ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "Ο ΛΙΓΝΙΤΗΣ, ΟΙ ΑΠΕ, Η ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Κώστας Ασαλουμίδης
Πρόεδρος του ΣΕΕΝ "Εργατική Αλληλεγγύη"

Από την ίδρυση της η ΔΕΗ το 1950 και την έναρξη εκμετάλλευσης του λιγνίτη, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας, η οποία έβγαινε κατεστραμμένη από την κατοχή και τον εμφύλιο. Επίσης με την κατασκευή δικτύων σε ολόκληρη τη χώρα, φρόντισε να φτάσει το ρεύμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό. Ο φθηνός λιγνίτης εξασφάλισε ταυτόχρονα στους Έλληνες καταναλωτές την πιο φθηνή KWh στην Ε.Ε των 15. Σε ένα βαθμό ανέλαβε και την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας (Μειωμένα τιμολόγια σε αγρότες, πολύτεκνους, άπορους κλπ). Σίγουρα δεν ήταν αυτό που θέλαμε γιατί είχε πολλά στραβά, έδινε ρεύμα κάτω του κόστους στο Κεφάλαιο, είχε άμεση διαπλοκή με τις Κυβερνήσεις, με επιχειρηματικούς, κυβερνητικούς και άλλους παράγοντες. Γι αυτό και παλεύαμε για να σταματήσουν αυτά, να λειτουργήσει η ΔΕΗ σε όφελος των εργαζομένων και του λαού, του Κοινωνικού συνόλου γενικότερα. Όμως αυτό δεν αναιρεί την προσφορά στην οικονομία και την Κοινωνία της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Από το 1999 οι εναλλασσόμενες Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ με οδηγίες της ΕΕ και πιο συγκεκριμένα της κομισιόν ξεκίνησε την υλοποίηση της λεγόμενης Απελευθέρωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της αυτό θα άνοιγε τον ανταγωνισμό στην Η/Ε, θα γινόταν επενδύσεις, θα έφερνε ανάπτυξη, θα έδινε φθηνό ρεύμα και καλύτερες υπηρεσίες στους καταναλωτές.
Πρώτο βήμα ήταν η μετοχοποίηση του 49% της ΔΕΗ η οποία όμως «σκόνταφτε» στην ύπαρξη περιουσίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ενσωματωμένης στην περιουσία της ΔΕΗ (αξίας 3,2 τρις δραχμές σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη ξένου ιδιωτικού οίκου που παρήγγειλε τότε η Κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη). Αυτό σύμφωνα με το τότε νομικό πλαίσιο μπορούσε να γίνει μόνο αν οι ίδιοι εργαζόμενοι χάριζαν την περιουσία τους στη ΔΕΗ και κατ΄ επέκταση στους ιδιώτες μετόχους.
Επειδή οι εργαζόμενοι δε θα το έκαναν με κανένα τρόπο αυτό ανέλαβε για λογαριασμό τους η Ομοσπονδία τους, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία συμφώνησε να χαριστεί η ασφαλιστική περιουσία και ως αντιπαροχή το Κράτος θα αναλάμβανε να συμπληρώνει κάθε φορά τον κλάδο υγείας και τις συντάξεις των εργαζομένων. Το τι επακολούθησε και που βρισκόμαστε σήμερα είναι γνωστό σε όλους.
Το δεύτερο βήμα ήταν να ψηφιστεί νομικό πλαίσιο που θα ενσωματώνει τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και θα επιτρέπει στους ιδιώτες να κατασκευάζουν μονάδες και να πουλάνε ρεύμα στους καταναλωτές. Έγιναν τουλάχιστον 3 νόμοι, δεκάδες τροποποιήσεις και εκατοντάδες διοικητικές αποφάσεις. Έτσι:
  • ·         Απαγορεύτηκε στη ΔΕΗ να προσθέσει νέα ισχύ στο «στόλο της». Απαγορεύτηκε δηλαδή στη ΔΕΗ να κατασκευάσει νέες μονάδες, παρά μόνο για αντικατάσταση των παλιών (στην ουσία ούτε αυτό έγινε).
  • ·         Επιδοτήθηκαν αδρά οι βιομήχανοι που έμπαιναν πλέον στην Η/Ε από το κράτος, τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές για να κατασκευάσουν μονάδες με Φυσικό Αέριο ισχύος 2.700 MW. Επειδή όμως η παραγωγή ρεύματος από Φυσικό Αέριο κόστιζε ακριβά, σχεδόν διπλάσια από το λιγνίτη και οι νέοι ιδιοκτήτες ήθελαν κέρδη επινοήθηκαν διάφορα τεχνάσματα όπως:
  • 1   ΟΤΣ (Οριακή Τιμή Συστήματος): Όταν θα χρειαζόταν η χώρα ρεύμα θα έμπαιναν στο δίκτυο οι μονάδες Φ.Α ανεξαρτήτου κόστους. Έφτασαν να πουλάνε ρεύμα στη ΔΕΗ μέχρι και με 150€ τη MWh όταν η ΔΕΗ πουλούσε 40€ τη MWh και ακόμα και οι ίδιοι, για τις ανάγκες των εργοστασίων τους  αγόραζαν ακόμα πιο φθηνά (κάτω από 40) από τη ΔΕΗ
  • 2.      ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) Μέχρι 100.000€ το χρόνο για κάθε μία εγκατεστημένο MW χωρίς να ανάψουν καν τις μονάδες (ψυχρή εφεδρεία).
  • 3.      ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) μέσω του οποίου έπαιρναν επιπλέον χρήματα αν κάποια συγκεκριμένη ώρα η τιμή που έμπαιναν στο σύστημα ήταν χαμηλότερη από το κόστος της παραγωγής της!
Μέσα από τα τεχνάσματα αυτά οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από Φυσικό Αέριο κέρδισαν τεράστια ποσά χωρίς να προσφέρουν σχεδόν τίποτα στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας. (Μόνο στην πρώτη 5ετία της κρίσης, 2009-2015 εισέπραξαν πάνω από 1,5 δις€)
Το τρίτο Βήμα, εντελώς άναρχα, με το ιδεολόγημα της Πράσινης ανάπτυξης και τις επιδοτήσεις (μέχρι και 90% του κόστους επένδυσης) ήταν να γεμίσουν τα βουνά αιολικά και τους κάμπους Φωτοβολταϊκά.  
  •      Πάνω από 5.000 MW έχουμε σήμερα εγκατεστημένα αιολικά και φωτοβολταικά ενώ στην καλύτερη περίπτωση και με ιδανικές συνθήκες έδωσαν στο σύστημα μέχρι 1.000 MW
  •   Στοίχησαν όμως στον Ελληνικό λαό πάνω από 12δις χώρια το 3% επί της κατανάλωσης ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Εν μέσω κρίσης 6 δις€ πλήρωσαν οι καταναλωτές για τον ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ! Μόνο το 2014 πλήρωσαν οι καταναλωτές στους Βιομηχάνους των βΑΠΕ 1,9 δις€!
Επειδή το ντοκιμαντέρ είναι κατατοπιστικό και σε ότι αφορά την περιβαλλοντολογική καταστροφή αλλά και τα οικονομικό μεγέθη που περιλαμβάνονται στο πάρτι των βιομηχάνων και των αεριτζήδων με τη πράσινη ανάπτυξη εμείς θα περιοριστούμε βάζοντας στη συζήτηση δυο μόνο ενδεικτικά στοιχεία:
1)      Μόνο για το αιολικό πάρκο του Βερμίου στην Περιοχή μας χρησιμοποιήθηκαν 120.000 στρέμματα όταν η ΔΕΗ στα 70 χρόνια εξορυκτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή για την παραγωγή ρεύματος που στήριξε σχεδόν αποκλειστικά τον εξηλεκτρισμό και τη βιομηχανία της χώρας χρησιμοποίηση 200.000 στρέμματα.
2)      Έχει υπολογιστεί και είναι δημοσιευμένο από τον Περιβαλλοντολογικό όμιλο Μάνης ότι μια ανεμογεννήτρια δεν θα κάνει, καθ όλη τη διάρκεια της ζωής της, απόσβεση της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε για να κατασκευαστεί! Δηλαδή στο ενεργειακό ισοζύγιο είναι μείον και αν δε υπήρχε αναρχία στην παραγωγή, ανάγκη για λειτουργία των Γερμανικών κυρίως εργοστασίων κατασκευής αιολικών και φωτοβολταικών, δίψα για αρπαχτές και ξενόδουλες Ελληνικές Κυβερνήσεις δεν θα γινόταν αυτής τις έκτασης οι εγκαταστάσεις των βΑΠΕ.
Ένας από τους στόχους του Κεφαλαίου της ΕΕ και των Ελληνικών Κυβερνήσεων ήταν η διάσπαση, απαξίωση και διάλυση της ΔΕΗ. Έπρεπε να βάλουν στο χέρι τα έσοδα της ΔΕΗ που ανέρχονταν σε 6 δις€ τζίρο ετησίως. Η ΔΕΗ διασπάστηκε, ένα επί πλέον 17% ξαναμπαίνει στο Χρηματιστήριο, τα δίκτυα Υψηλής Τάσης βγαίνουν στο σφυρί, φθηνό ρεύμα δίνεται στους ανταγωνιστές της μέσω δημοπρασιών ενέργειας (ΝΟΜΕ), 1,5 εκατομμύριο πελάτες της πωλούνται υποχρεωτικά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Τα Ορυχεία και οι ΑΗΣ αφήνονται στη μοίρα τους να διαλυθούν, χωρίς προσλήψεις Προσωπικού, χωρίς ανταλλακτικά, χωρίς νέες επενδύσεις. Και όλα αυτά έγιναν με την ανοχή και πολλές φορές με την ενεργό συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του Συνδικαλιστικού της κινήματος!

Σε ότι αφορά την Περιοχή μας τα πράγματα είναι ακόμα Χειρότερα! Μετά τον ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ κλείνει λόγω ατυχήματος και ο ΑΗΣ Πτολεμαίδας. Δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου και είναι έτοιμος για κλείσιμο ο ΑΗΣ Αμυνταίου, υπολειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμου , αφού η ΔΕΗ δεν διαθέτει Ορυχείο, η πιο καινούργια και σύγχρονη μονάδα της ΔΕΗ, ο ΑΗΣ Μελίτης, κλείνει οριστικά μάλιστα μετά από παράταση το 2022 ο ΑΗΣ Καρδιάς, τίθεται όριο ορών λειτουργίας σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Οι μονάδες 1,2,3, και 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου προβλέπεται να λειτουργήσουν μέχρι το 2022 και μετά θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η 5η Αγίου Δημητρίου. Ελπίζουμε στην κατασκευή της 5ης Μονάδας του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας η οποία καθυστερεί προκλητικά (στην καλύτερη περίπτωση θα λειτουργήσει το 2022) ενώ συνεχίζεται ο πόλεμος εναντίον της από WWF. Greenpeace, μεγάλους ντόπιους και ξένους ανταγωνιστές αλλά και τοπικούς παράγοντες. Η οικονομική κρίση και τα καταστροφικά μνημόνια έφεραν τεράστια μείωση της ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τον προηγούμενο Μήνα (Μάιο του 2016) η μέση ζήτηση δεν ξεπέρασε τις 5.000  MWh και ο λιγνίτης συμμετείχε με 26%, στο ίδιο ποσοστό με το Φυσικό αέριο και λίγο λιγότερο από τις εισαγωγές οι οποίες αγγίζουν το 30%. Τον ίδιο μήνα η ΑΠΕ έδωσαν το περισσότερο ρεύμα που έχουν δώσει μέχρι σήμερα πιάνοντας το 20%. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Περιοχή με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους στους εργολάβους. 1000 εργαζόμενοι απολύθηκαν το τελευταίο διάστημα ενώ σχεδόν όλοι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 4 μήνες. Αυτό θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα αφού αναμένεται να μην ανανεωθούν πάρα πολλές συμβάσεις εργολάβων μετά τη λήξη τους. Σημειώνουμε ότι η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία ξεπέρασε το 34% όταν η ανεργία στη χώρα βρίσκεται στο 24,7%!!!
Όμως παρότι υπολειτουργούν σε τόσο μεγάλο βαθμό οι μονάδες της ΔΕΗ άρα και τα Ορυχεία, η ρύπανση δεν υποχώρησε αντιθέτως είχαμε αρκετά Περιβαλλοντολογικά επεισόδια το τελευταίο διάστημα. Αυτό δείχνει και το μέλλον σε ότι αφορά το Περιβάλλον. Ακόμα και αν κλείσει ολόκληρη η λιγνιτική δραστηριότητα (όπως κάποιοι επιδιώκουν και επιδιώκουν τη μεταλιγνιτική περίοδο εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια) η ρύπανση θα παραμένει εφόσον τα ανοιχτά ορυχεία θα είναι μόνιμα ανοιχτές, ζέουσες πληγές στο σώμα της Περιοχής και θα ταλαιπωρεί όλες τις επόμενες γενιές.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

Επειδή το θέμα είναι τεράστιο για να εξαντληθεί σε μια εισήγηση και επειδή αναμένουμε να φωτιστεί η συζήτηση και από τις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων εμείς σαν Συνδικάτο βάζουμε στη συζήτηση τις προτάσεις μας οι οποίες φυσικά δέχονται βελτιώσεις και είναι  ανοιχτές στην κριτική:
Σε ότι αφορά γενικότερα το μίγμα καυσίμου, παίρνοντας υπόψη τις οικονομικές, Περιβαλλοντολλογικές, γεωπολιτικές και πρωτίστως τις πολιτικές του διαστάσεις δηλώνουμε πως είμαστε υπέρ όλων των μορφών ενέργειας εκτός της Πυρηνικής. Με βάση τα σημερινά δεδομένα προτείνουμε:
·         Να συνεχιστεί στην περιοχή μας η εξόρυξη και καύση του λιγνίτη ο οποίος πρέπει να απαλλαγεί από τις επιπλέον επιβαρύνσεις που φτάνουν σήμερα το 30% του κόστους παραγωγής.
·         Με βάση τους ειδικούς υπάρχει λιγνίτης στην Περιοχή, αν και με δυσκολίες λόγω της αλλαγής της σχέσης εξόρυξης-στείρα, λιγνίτης- για να υποστηρίξει μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας οι οποίες έχουν έως και 40% μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης που σημαίνει 40% λιγότερη καύση λιγνίτη και 40% λιγότερη Περιβαλλοντολογική επιβάρυνση. Γι αυτό προτείνουμε εκτός από την 5η του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και τη 2η του ΑΗΣ Μελίτης και τη δημιουργία 6ης μονάδας στον Άγιο Δημήτριο και 6ης στον ΑΗΣ Πτολεμαίδας.
·         Το Φυσικό αέριο να χρησιμοποιείται απ ευθείας στην οικιακή κατανάλωση που έχει άμεση απόδοση ενώ στην ηλεκτρική ενέργεια καίγεται και δίνει ενέργεια σε δεύτερη φάση.
·         Σε ότι αφορά τις ΑΠΕ να σταματήσουν οι επιδοτήσεις σε φαραωνικά Αολικά και Φωτοβολταϊκά πάρκα και να επιδοτηθούν υδροηλεκτρικά, Φωτοβολταικά στέγης, μικρά αιολικά, γεωθερμία κλπ
Πιστεύουμε ότι η εξόρυξη και η καύση του λιγνίτη σήμερα μπορεί να γίνει χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση του Περιβάλλοντος και της υγείας κατοίκων και εργαζομένων αν χρησιμοποιηθούν οι σύγχρονες βέλτιστες τεχνικές απορρύπανσης. Το Συνδικάτο μας από  την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής. Γι αυτό και πρωτοστάτησε στους αγώνες των κατοίκων και των εργαζομένων και με δυναμικές κινητοποιήσεις αλλά και θεσμικές αφού ήταν το μοναδικό συνδικάτο που συμμετείχε στην προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας. Πρωτοστάτησε επίσης στον αγώνα για την υλοποίηση αυτής της απόφασης η οποία ήταν πάρα πολύ σημαντική αλλά για άγνωστους σε μας λόγους ελάχιστα την χρησιμοποίησαν οι φορείς της Περιοχής ακόμα και τα Συνδικάτα αφού προέβλεπε μείωση του χρόνου εργασίας των εργαζομένων στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη. Με βάση αυτή την απόφαση την οποία κοινοποιήσαμε σ όλες τις Κυβερνήσεις, μπήκε στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και στηρίχτηκε με αποφάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη προτείναμε και προτείνουμε και σήμερα.
·         Η εξόρυξη από δω και στο εξής να γίνεται σχεδιασμένα ώστε να κλείσουν όλα τα παλιά Ορυχεία ούτως ώστε να μην υπάρχουν πηγές ρύπανσης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Αυτός ο σχεδιασμός να γίνει με κοινές μελέτες και αποφάσεις από τη ΔΕΗ, το ΤΕΕ, την Τοπική αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους πληττομένων, τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς φορείς.
·         Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την επαναπόδοση των αποκατεστημένων εδαφών στους αγρότες με προτεραιότητα σε συνεταιρισμούς και ομάδες νέων αγροτών. Γι αυτό μάλιστα προτείνουμε να αποτίθεται ξεχωριστά η εξορυγμένη φυτική γη για να χρησιμοποιηθεί ως τελευταίο στρώμα στα προς επαναπόδοση εδάφη.
·         Σε συμφωνία με τους προαναφερόμενους φορείς να καθωριστεί ποια θα είναι τα εδάφη που θα χρησιμοποιηθούν ως χωράφια και ποιες εκτάσεις θα δασωθούν για να επαναποδοθεί το μερίδιό του στο πληγωμένο περιβάλλον.
·         Αυτά όλα εκτός των άλλων θα δώσουν στην Περιοχή εκατοντάδες πραγματικές πράσινες θέσεις εργασίας.
Σε ότι αφορά την προστασία της υγείας από την εξόρυξη και καύση του λιγνίτη και με βάση την έως τώρα πείρα μας που λέει ότι η ρύπανση από τέφρα και αιωρούμενα σωματίδια κατά συντριπτικό ποσοστό προέρχεται από τα Ορυχεία και όχι από τους ΑΗΣ οι οποίοι έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό αποτελεσματικότητας φίλτρα προτείνουμε:
  • ·         Απαγόρευση μεταφοράς τέφρα με φορτηγά γιατί είναι ελαφριά και διαχέεται στην ατμόσφαιρα.
  • ·         Απαγόρευση και στους εργολάβους και στη ΔΕΗ η διάστρωση δρόμων, τομών και άλλων εργασιακών χώρων με τέφρα αλλά και η απόθεσή της σε πρανή για επαναφόρτωση. Απαγόρευση απόθεσης τέφρας στις αυλές των ΑΗΣ και σε χώρους δίπλα από οικισμούς.
  • ·         Κατασκευή κλειστών, σωληνωτών ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας και τη δημιουργία εφεδρικών ταινιόδρομων τέφρας με την ίδια τεχνολογία. Υπάρχουν 2 στη Μεγαλόπολη, και ένας 500 μέτρων στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που φοβόμαστε ότι αντί να χρησιμοποιηθεί αλλού έχει πάει για παλιοσίδερα.
  • ·         Μόνιμη διαβροχή στους σταθερούς ταινιόδρομους και μεταφερόμενη στις τομοταινίες. Μόνιμο σύστημα διαβροχής στους καδοτροχούς και στα σημεία μεταφόρτωσης. (Υπάρχουν σε όλα τα Ορυχεία του εξωτερικού) Διαβροχή ελεγχόμενη με ποινές στις χωματουργικές εργολαβίες.
Για τους ΑΗΣ προτείνουμε μονάδες αποθείωσης και παρακράτησης των βλαβερών χημικών αερίων και των βαρέων μετάλλων.
Επίσης απαιτούμε πλήρη υλοποίηση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που πάρθηκε μετά από προσφυγή του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου και στηρίχτηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη και άλλες οργανώσεις. Υλοποίηση και στα δυο σκέλη και στο Περιβάλλον και στις δίκαιες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων για μείωση του χρόνου εργασίας για τον οποίο παλεύουμε για μείωση μιας ώρας εργασίας στους εργαζόμενους στην εξόρυξη και επεξεργασία του λιγνίτη. Σε όλους τους εργαζόμενους στο Λεκανοπέδιο  Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης (μόνιμοι, έκτακτοι, εργολαβικοί) όπως απαιτεί η απόφαση.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν, αφού το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ιδιώτες στην Ηλεκτροπαραγωγή αλλά με κοινωνικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μπορεί να γίνει από μια αποκλειστικά Δημόσια, Ενιαία και καθετοποιημένη Επιχείρηση Ηλεκτρισμού κάτω από εργατικό και Κοινωνικό έλεγχο που θα λειτουργεί για τα συμφέροντα του λαού και όχι του Κεφαλαίου
Κανένας ιδιώτης στην Ηλεκτροπαραγωγή. Κρατικοποίηση-Εθνικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα.
 









Δεν υπάρχουν σχόλια: